Osnove diete


1.   KAKO SE LOTITI DIETE
      1. Vsak dan pojejmo veliko sadja in zelenjave(vsaj 9 skodelic na dan). Sadje in zelenjava naj        bosta raznovrstna, pomembno je, da zaužijemo vse barve:
·         3 skodelice naj bodo zelene listnate zelenjave(špinača, blitva, solata, peteršilj, kopriva) ali zelenjava iz rodu križnic(brokoli, zelje, ohrovt, brstični ohrovt).
·         3 skodelice naj bo sadja intenzivnih barv(rdeče, črne, modre, vijolične, turkizne, oranžne). Zelo priporočljive so vse sorte jagodičevja(borovnice, maline, robide, aronije, jagode). Seveda tudi ostalo sadje, kot so banane, jabolka, hruške, mandarine, pomaranče, češnje, kivi, naši, melone,lubenice, nektarine, grozdje, avokado, ananas.
·         3 skodelice pisane zelenjave(paradižnik, koleraba, cvetača, rdeča, rumena in zelena paprika, šparglji, korenje, redkvice, zelena,koromač, jajčevci, bučke, feferoni.)
2. Izločimo iz prehrane vse mlečne proizvode(laktoza), mleko lahko zamenjamo za mlečne nadomestke, kot so riževo, sojino, mandljevo, ovseno in podobno.
3. Izločimo ves gluten.
4. Terry svetuje, da v zadnji fazi izločimo iz prehrane vsa žita in stročnice. Kdaj se tega lotimo je odvisno tudi od tega koliko je bolezen napredovala. Če bolezen hitro in močno napreduje, svetuje, da to fazo uvedemo že takoj.


Še več mineralov dobimo z uživanjem morskih alg in pivskega kvasa. 

2.   HRANA BOGATA Z OMEGA 3 MAŠČOBNIMI KISLINAMI

Zeleno listnata zelenjava, meso živali, ki se hranijo s travo. V jedilnik vključiti tudi ribe, vendar pazimo, da niso preveč onesnažene z živim srebrom. Prav tako so priporočljiva jajca kokoši iz proste reje, v kolikor niste alergični na beljak.  Priporoča se tudi konopljino, laneno in ribje olje. Enkrat na teden je priporočljivo jesti drobovino, ker je bogata z B-vitaminom.

3.   MIKROHRANILA ZA MITOHONDRIJE
·         VITAMINI
VITAMINI B KOMPLEKSA:
TIAMIN(VITAMIN B1)
Sončnična semena, gobe, kvas,špinača,tuna,paradižnik,šparglji,črni fižol, zelje in ohrovt.
RIBOFLAVIN(VITAMIN B2)
Mandlji, šparglji,ribe, brokoli
NIACIN(VITAMIN B3)
Pšenični kalčki, gobe,drobovina,tuna, losos
PIRIDOKSIN(VITAMIN B6)
Česen, tuna,cvetača,banane, zelena, gorčica(zelenje), zelje, šparglji, brokoli,ohrovt, brstični ohrovt, polenovka,blitva.
KOBALAMIN(VITAMIN B12)
Jetra,divjačina,rakci,pokrovače,losos,govedina,alge, spirulina, pivski kvas,miso,tofu.
FOLACIN(VITAMIN B9, IMENOVAN TUDI FOLNA KISLINA)
Zelena listnata zelenjava,šparglji,citrusi,stročnice,

·         KOENCIM Q
Temno zelena listnata zelenjava, drobovina(jetra, jezik, srce)
·         ALFA LIPOIČNA KISLINA
Špinača, brokoli, govedina,pivski kvas,ledvica, srce
·         L-KARNITIN
Mleko, rdeče meso(najboljša absorbcija je, če ga jemo surovega ali le malo toplotno obdelanega)
·         RESVERATROL
Grozdje, rdeče vino,  sok rdečega grozdja, arašidi, nekatero jagodičevje
·         KREATIN MONOHIDRAT
Ribe in rdeče meso(največ ga ima divjačina)

4.   MIKROHRANILA ZA PODPORO NEVROTRANSMITERJEV
Pri pacientih z multiplo sklerozo lahko pride do različnih kemijskih neravnotežij v telesu. Zelo pogost je presežek glutamata v možganih, motena je proizvodnja gamma amino butyric kisline(GABA), serotonina in v manjši meri tudi norepinefirina.
1.       Presežek glutamata lahko povzroči tudi ekscitotoksičnost, poškodbe in nazadnje smrt možganskih celic. Obstaja veliko število hrane, ki jo lahko zaužijemo in s tem pripomoremo k zmanjšanju povečanja glutamata:
·       MAGNEZIJ
Bučna semena, sezam, sončnično seme, špinača, črni fižol, pinto fižol,blitva, MOM(milk of magnesium), lahko ga prejemamo tudi preko kože s pomočjo magnezijeve kopeli(poglejte na internet).
·       ORGANSKO ŽVEPLO
Čebula, česen,por, drobnjak, kapusnice(brokoli, ohrovt, zelje, brstični ohrovt, cvetača, redkvice, koleraba).
·       TAVRIN
Ribe in školjke

2.       Za proizvodnjo GABA je zelo pomemben glutation. Strategije za povečanje Glutationa:
·         N-acetilcistein
Naj bi bil najučinkovitejša strategija za narast medceličnega glutationa. Je glavna komponenta za proizvodnjo GABA. Najdemo ga v različni hrani, kot je jogurt, perutnina, jajčni rumenjak, rdeči papriki, česnu, čebuli, brokoliju, ovesu, pšeničnih kalčkih, špargljih in avokadu.
·         Pegasti badelj
Močan antioksidant
·       Kurkuma

·       Selen
Ribe, gobe, tofu, kokoši iz proste reje, puran, divjačina.

3.       Substance, ki zmanjšujejo norepinefirin
·         Theanin  je aminokislina, ki jo najdemo samo v zelenem čaju, še posebej v Matcha čaju. Priporoča se več skodelic dnevno.

4.       Privzemalci serotonina
·         Aerobna vadba(vsaj 30 minut dnevno)
·         D-vitamin
2000 enot dnevno
·         St. Johns Worth-zelišče(šentjanževka)

5.   MINERALI
JOD
Morske alge, školjke in ostala morska hrana
CINK
Bučna semena, alge, jetra, jedilni kvas in zelena zelenjava.
Ostalo
Ostali minerali, ki so pomembni za človeško zdravje so bor, kobalt, baker, krom, fluor, železo, mangan, nikelj, molibden, silicij in vanadij. Ljudje, ki se izogibajo soli in ne pojejo dovolj morske hrane imajo lahko pomanjkanje teh mineralov. Dobri viri so alge, pivski ali jedilni kvas, školjke, iodizirana morska sol. Ena od možnosti so tudi mineralne kopeli, ki so kombinacija morske soli in magnezija.

Ni komentarjev:

Objavite komentar