MS imam potrjeno 10 let,trenutno sem na Copaxonu,bila sem pa že na Avonexu,ki mi je po porodu očitno nehal delovat,pa smo šli na Rebif 44,ki mi je po pol leta povzročil hipotirozo po vnetju ščitnice in hudo depresijo,živčnost,...groza,no,zdaj pa se je nevrologinja odločila za "zdravilo" z manj stranskimi učinki,bolj blago stvar in to je Copaxone,na katerem sem 4 mesce.Že odkar imam postavljeno diagnozo me muči utrujenost,po porodu se je vse še poslabšalao,utrujenost se je povečala,ravnotežje-slabo,hoja-groza,zmogla sem le kratke razdalje,noge sem imela težke kot svinec,....Sčasoma se je vse malo izboljšalo,še posebej z decembrom 2011,ko sem bila na OR v Portorožu,ampak utrujenost me je še vedno martrala.
Za tole dieto sem izvedela preko FB od Barbare,najprej sem zadevo malo površno pregledala,ker od nikdar nisem bila mnenja,da je hrana lahko zdravilo-žal in z njo zaključila takoj,ko sem videla,da se je treba odpovedat mleku in mlečnim izdelkom(sir



Najprej dva dni brez mleka in mlečnih izdelkov,naprej še brez glutena,sladkorja(sladkor je bil itak pri meni najmanjši problem)....in je šlo.2x sem se tudi pregrešila(enkrat s potico,drugič s kruhom-pšeničnim)a sem že zvečer in drugi dan čutila poslabšanja v nogah.
Že kmalu po resnem držanju diete sem občutila več energije,prebava se mi je zelo izboljšala,hoja,....postopoma je bil vsak dan boljši.Zdaj sem sicer dva dni imela malo povečane senzorične občutke v nogah(lahko da je kriv tudi stres,ali pa prehrambeni stres?),amapk zdaj je že bolje in ponosno vztrajam pri tem načinu prehrane naprej.Danes sem polne 3 tedne na dieti.Toliko o mojih začetkih,zdaj pa čakam še vaše izkušnje!!
Lp,Patricija
Lepo, da si delila z nami svojo zgodbo.Držim pesti, da se ti stanje čimprej izboljša! Jaz tudi precej pogrešam kruh, ter mlečne izdelke, še posebej sir. Me je ravno malo prej neznansko mikalo, ko je sin jedel svež koruzni kruh in sir za večerjo:(. Razmišljam, da bi si probala sama spečt brezglutenski kruh iz koruzne moke in tiste že pripravljene brezglutenske mešanice za kruh, ampak sem skeptična. Barbara, mogoče ti kaj več veš kako je glede kruha?
OdgovoriIzbrišiJoj..glede kruha ti ne morem prav dosti pomagat. Če res ne gre brez, probajte z brezglutensko moko + koruzna/ajdova/riževa. Jaz nikoli nisem bila kruharca(hvalabogu tudi otroka nista) in ga prav nič ne pogrešam.
OdgovoriIzbrišiPatricija, sem kar ponosna nate :)
OdgovoriIzbrišiHvala Barbara!!Tudi sama sem ponosna nase,ker sem zmogla(čeprav tega NIKOLI nisem niti najmanj verjela).Če nebi bilo tebe in tvojega širjenja glasov,bi se jaz še zdaj borila z utrujenostjo,tako pa....imam krilaaaaa!!
IzbrišiGlede kruha,jaz sem si pekla kruh iz pirine polnozrnate moke,čeprav ima pira gluten,sem brala da celo nekateri bolniki s celiakijo niso pokazali občutljivosti na pirin gluten,ker je drugačen od pšeničnega(?).Če ga pojem,pa ga pojem itak največ 2 koščka na dan.Berem pa vse več presnojedce........ampak,mislim,da presnojedka ne bom,saj itak sem zdaj že 60% presnojedka in že to je zame ful!