petek, 18. maj 2012
Sanolabor
V Sanolaborju prodajajo tudi super hrano od Planeta Bio, kolikor sem videla imajo alge, goji jagode, chia semena, kakavovo maslo, konopljo v prahu, acai in še kaj bi se našlo. Prijazna prodajalka mi je rekla, da če hočem kupiti še kaj drugega jim lahko povem in oni naročijo. Tako, da se izogneš poštnini in prišparaš kak euro:)
sreda, 16. maj 2012
Jagode
Jaz sicer nekih hudih težav zaradi multiple skleroze nimam, pogosto pa čutim tako imenovan lherrmitov znak(občutek električnega sunka vzdolž hrbtenice ko sklonim glavo). Kljub temu, da sem iz prehrane izločila vse mlečne izdelke in gluten, pa tudi ostala žita jem res minimalno, mi ta znak noče in noče izginit. Zato sem razmišljala, da mi delajo težave jagode, ki jih pojem res veliko, so pa na splošno dosti alergene. Tako, da za enkrat črtam iz prehrane jagode, pa da vidim če bo kaj učinka.
Presna čokolada
PRESNA ČOKOLADA
Ker sem zelo sladkosneda, že nekaj časa brskam po spletu in
iščem razne recepte za slaščice, ki so sprejemljive tudi za nas. No včeraj sem
se lotila izdelave presne čokolade. Recept sem dobila tukaj.
Daleč največ težav sem imela z nabavo sestavin,
ki so precej specifične in se jih težko dobi v navadnih trgovinah. Da ne omenjamo cen, seveda.
Ko pa sem
imela vse sestavine, je bila izdelava čokolade preprosta, da bolj ne bi mogla
biti. Mesquite in acai v prahu sem
kupila v trgovini Alaja, na Vodnikovi v Ljubljani. Imajo tudi spletno prodajo,
ampak jaz rajši »v živo« kupujem. Cene si lahko pogledate na njihovi spletni
strani. Kakavovo maslo sem kupila v trgovini Kalček v BTC-ju, ampak sem danes
videla na Planet Bio, da ga pri njih za manj denarja dobiš več. Ostale
sestavine se najdejo tudi v Mercatorju, Šparu in ostalih trgovinah.
No torej…potrebujemo:
- pol skodelice kakavovega masla
- pol skodelice kokosovega masla
- pol skodelice agavinega sirupa
- 2 žlici mesquite v prahu
- 2 žlici acai v prahu
- 4 žlice kakava v prahu
- ščepec himalajske soli
- razne oreščke, rozine, goji jagode ali kaj podobnega po želji za posip.
Lahko dodamo tudi 2 žlici sojinega lecitina in 2 žlici
vanilije v prahu, vendar jaz teh dveh sestavin nisem imela in sem naredila
brez, pa je čokolada prav tako izpadla okej.
Izdelava:
Najprej sem zmiksala rozine, mandlje in goji jagode in jih
posula v pekač obložen s peki papirjem.
Nato sem nad paro stopila kakavovo in kokosovo maslo(vsako
posebej). Če maslo stopimo nad paro ne preseže 48 stopinj, kar je meja pri
kateri se v maslu še ohrani večina vitaminov in mineralov.
Obe masli sem dala v mikser, dodala agavin sirup, mesquite
in acai ter kakav in sol. Na počasni hitrosti sem vse sestavine zmešala med
sabo in potem to zmes polila čez mandlje, rozine in goji jagode.
Čokolado sem
dala čez noč v hladilnik in jo zjutraj narezala na majhne koščke. Je zelo
nasitna in že en košček poteši še tako hudo potrebo po sladkem.
Količinsko sem je na koncu ven dobila dva taka kozarca, okoli 500 g.
Pa še nekaj malega o sestavinah(Vir: Alaya.si)
Temno vijolične jagode AcaiSo bogate s kalijem, vitamini B skupine, vitaminom E, vlakninami in vsebujejo visok nivo antioksidantov. Napolnijo z energio, izboljšajo prebavo, krepijo imunski sistem, izboljšajo spanec ter prispevajo k zdravim lasem, očem in koži. Iz divjih, deževnih gozdov Amazonije, rastejo na palmah in veljajo za izredno bogato hranilo, saj vsebujejo beljakovine, pomembne maščobne kisline, vitamine in minerale. Domače prebivalstvo jih uživa že stoletja za doseganje dobrega počutja. Acai jagode so bogate s kalijem, natrijem, kalcijem, vitaminom B, vitaminom C in E ter vlakninami.Sladek, medu podoben mesquiteOdlično uravnava krvni sladkor, hkrati pa je polnovredno vlakninsko živilo, ki se že tradicionalno uporablja v prehrani ameriških domačinov.Mesquite je iglasto drevo iz srednje Amerike, ki spominja na rožiče. Ima plodove, podobne fižolu, iz katerih je narejena mesquitova moka oz. prah. Ta se že tradicionalno uporablja v prehrani ameriških domačinov, ki so jo uporabljali kot osnovno živilo v puščavah in celo kot blago za kupčevanje. Dandanes je zaradi svojega žlahtnega vonja in okusa zelo cenjen v kulinariki, kot tudi zaradi svojega blagodejnega učinkovanja na človeško telo.Zelo primeren je za ljudi, ki želijo uravnovesiti nivo sladkorja v krvi, saj je naravno sladkega okusa in vsebuje le fruktozne sladkorje. Prav tako je odličen vir vlaknin, s čimer koristi tako prebavi kot nadaljnji presnovi sladkorja. Vsebuje znatno količino beljakovin, pa tudi mineralov: kalcij, magnezij, kalij, železo in cink. Na splošno velja za zdravo in visoko hranilno živilo.Uporaba:
Njegov sladek okus, ki spominja na rožiče in ima karamelen pridih gre dobro skupaj tako z vanilijo kot s čokolado. Lepo se topi tako v navadnem kot v rastlinskem mleku in je dobrodošel dodatek smoothiejem, pa tudi sladoledu. Lahko ga uporabljamo tudi kot nadomestek ali dodatek k moki.
ponedeljek, 14. maj 2012
Čokoladna čajanka
Osnova:
300 g belih mandljev
125 g presnega kakavovega masla
50 g bio surovega masla
125 g presnega kakava v prahu
¼ čajne žličke Himalajske soli
½ čajne žličke vanilje v prahu
6 medjool datljev
( po želji lahko tudi 1 velika žlica agavinega sirupa)
1 čajna žlička mace
1 velika žlica kokosove moke
Različice:
1 žlička chia semen: popoln vir omega 3 in 6 maščobnih kislin
1 žlička acai jagod v prahu: za sijočo kožo,krepak imunski sistem&igrivo energijo
Lotosova semena: za superpomlajevanje
Semena jedrc marelice: za zdravje in dolgoživost (a NIKDAR pojesti več, kot 6 semen na dan!!)
1 žlička rakitovca v prahu: elastična koža, lepota in rudnik vitamina B12
2 kapsuli ginsenga v prahu: kralj superživil in dviga spolne moči
1 žlička angelike v prahu: glavno superživilo za ženske
Goji jagode: meka antioksidantov
1 žlička kajenskega popra: za pretočnost in mogočnost
2 kapsuli reishi gob v prahu: sveto živilo nesmrtnosti
Mandlje zmeljite v kavnem mlinčku; oba masla stopite na temperaturi, ki naj ne presega 42 stopinj; nato vse sestavine zmešajte v mešalniku. Zatem maso razdelite na 10 delov; vsakemu delu primešajte eno izmed palete superživil – ter jo oblikujte in okrasite, po navdihu.
300 g belih mandljev
125 g presnega kakavovega masla
50 g bio surovega masla
125 g presnega kakava v prahu
¼ čajne žličke Himalajske soli
½ čajne žličke vanilje v prahu
6 medjool datljev
( po želji lahko tudi 1 velika žlica agavinega sirupa)
1 čajna žlička mace
1 velika žlica kokosove moke
Različice:
1 žlička chia semen: popoln vir omega 3 in 6 maščobnih kislin
1 žlička acai jagod v prahu: za sijočo kožo,krepak imunski sistem&igrivo energijo
Lotosova semena: za superpomlajevanje
Semena jedrc marelice: za zdravje in dolgoživost (a NIKDAR pojesti več, kot 6 semen na dan!!)
1 žlička rakitovca v prahu: elastična koža, lepota in rudnik vitamina B12
2 kapsuli ginsenga v prahu: kralj superživil in dviga spolne moči
1 žlička angelike v prahu: glavno superživilo za ženske
Goji jagode: meka antioksidantov
1 žlička kajenskega popra: za pretočnost in mogočnost
2 kapsuli reishi gob v prahu: sveto živilo nesmrtnosti
Mandlje zmeljite v kavnem mlinčku; oba masla stopite na temperaturi, ki naj ne presega 42 stopinj; nato vse sestavine zmešajte v mešalniku. Zatem maso razdelite na 10 delov; vsakemu delu primešajte eno izmed palete superživil – ter jo oblikujte in okrasite, po navdihu.
vir: faceforceyoga.com
nedelja, 13. maj 2012
Omega 3 mora biti morski
Vegetarjanci navadno jemljejo Omega 3 v obliki konopljinega olja. Pa je to dovolj? NE! Zakaj? Ker je v konopljinem olju omega 3 v obliki alfa linolenske kisline, ki jo mora organizem pretvoriti v EPA in DHA. In tu nastane problem, saj se pretvori precej manj, kot bi želeli. Torej je edini nadomestek ribjemu olju, z zadostno količino omega 3 le prehransko nadomestilo, ki bazira na algah. Tudi pri uporabi Krilla moramo biti pazljivi. Kupite le tistega z oznako, da je prost težkih kovin!
Pri dnevni dozi (3000 do 5000mg) deluje: protivnetno, krepi srce, varuje organizem pred nastankom rakavih celic, preprečuje okvare oči, skrbi za dobro delovanje neuro transmitorjev, pomaga pri depresiji, artritisu, Alshajmerju, demenci in različnih alergijah. Je nepogrešljiv v anti aging medicini, med drugim podaljšuje telomere, segment DNA, ki ležijo na koncu kromosomov, njihova naloga pa je staranje organizma. Daljši kot so, mlajši smo.
vir : faceforceyoga.com , kjer je dosti koristnih "zdravih" nasvetov
Zakaj OMEGA 3?
Pri dnevni dozi (3000 do 5000mg) deluje: protivnetno, krepi srce, varuje organizem pred nastankom rakavih celic, preprečuje okvare oči, skrbi za dobro delovanje neuro transmitorjev, pomaga pri depresiji, artritisu, Alshajmerju, demenci in različnih alergijah. Je nepogrešljiv v anti aging medicini, med drugim podaljšuje telomere, segment DNA, ki ležijo na koncu kromosomov, njihova naloga pa je staranje organizma. Daljši kot so, mlajši smo.
vir : faceforceyoga.com , kjer je dosti koristnih "zdravih" nasvetov
sobota, 12. maj 2012
Paleo recepti
Na tej spletni strani je ogromno receptov, ki so primerni za nas. Lahko jih kombinirate z žiti in stročnicami. Če imate problem z angleščino, jih kopirajte v google translate.
http://www.paleoplan.com/recipes/#Snacks
http://www.paleoplan.com/recipes/#Snacks
petek, 11. maj 2012
Večerja
PIŠČANČJI FILE, ZELENJAVA S ČEMAŽEVO OMAKO, REDKVICE
Vseh 10 prstov sem si obliznila:)
Na električnem žaru sem najprej popekla piščanca, dodala narezano zelenjavo(bučke, cvetačo, korenje). Za omako sem na ghee najprej prepražila 3 stroke česna, dodala 2 žlici čemaževe omake in zalila z vodo. Redkvice so na krožnik romale surove. Čemaževo omako sem polila preko zelenjave in je imela čist drug okus. Všeč mi je, ker odkrivam čisto nove kombinacije hrane in okusov:) Tale kombinacija ne bi prej nikoli prišla na krožnik.
Vseh 10 prstov sem si obliznila:)
Na električnem žaru sem najprej popekla piščanca, dodala narezano zelenjavo(bučke, cvetačo, korenje). Za omako sem na ghee najprej prepražila 3 stroke česna, dodala 2 žlici čemaževe omake in zalila z vodo. Redkvice so na krožnik romale surove. Čemaževo omako sem polila preko zelenjave in je imela čist drug okus. Všeč mi je, ker odkrivam čisto nove kombinacije hrane in okusov:) Tale kombinacija ne bi prej nikoli prišla na krožnik.
Čemaževa omaka |
Na krožniku |
Naročite se na:
Komentarji (Atom)